Do czego używamy tarcicy?

Drewno zyskuje popularność ze względów ekologicznych, ale również dzięki swoim właściwościom, które są nie do zastąpienia innym surowcem. Jednym z rodzajów produktów drzewnych jest tarcica. Poniżej wyjaśniamy, czym jest i jakie znajduje zastosowania.

Co to jest tarcica?

Tarcica to produkt drzewny powstały po rozpiłowaniu podłużnego drewna o okrągłym przekroju równolegle do jego podłużnej osi. Do uzyskania tarcicy tartak wykorzystuje specjalistyczny sprzęt, taki jak traki. Tarcica dzieli się na: dębową, brzozową, świerkową, bukową i sosnową. Tarcica może zostać poddana obróbce w różnym stopniu: nieobrzynana ma obrobione tylko dwie równoległe powierzchnie, natomiast obrzynana ma je obrobione wszystkie cztery, a także krawędzie czoła. Najpowszechniej używanym sposobem podziału tarcicy jest ten, uwzględniający jej wymiary:

  • deska — grubość 19-45 mm, szerokość 75-250 mm,
  • bal — grubość 50-100 mm i szerokość 100-250 mm,
  • listwa — przekrój poprzeczny od 12-24 do 29-70 mm,
  • łata — przekrój poprzeczny od 38-63 do 75-140 mm,
  • krawędziak — przekrój od 100-100 do 175-175 mm,
  • belka — przekrój od 200-200 do 275-275.

Zastosowanie tarcicy

Tarcica znajduje zastosowanie głównie we wszelkich pracach budowlanych i wykończeniowych. Do budowy domów wykorzystuje się głównie jej właściwości izolujące oraz wytrzymałość, która zwiększa się po odpowiednim wysuszeniu o zakonserwowaniu drewna. Ze względu na te właśnie wytrzymałość, tarcica jest często wykorzystywana jako element konstrukcyjny w postaci belek konstrukcyjnych i krawędziaków, które muszą unosić duże obciążenia. We wnętrzach tarcica służy jako surowiec produkcji podłóg, mebli, okien i elementów ozdobnych. Ozdoby z tarcicy chętnie wykorzystywane są w wyższej jakości samochodach. Tarcica niżej jakości zużywana jest w przemyśle papierniczym.